מניעת התקף לב – הסוד הוא בתזונה‬

כיצד תזונה יכולה למנוע את המחלה הקטלנית בעולם

מניעת התקף לב על ידי תזונה
  • תזונה טבעונית וצמחונית קשורה בסיכון נמוך יותר למחלות לב, רמות שומנים גבוהות ולחץ דם גבוה.
  • תזונה טבעונית וצמחונית המבוססת על מזון לא מעובד מכילה פחות שומן רווי, אינה מכילה כולסטרול וברזל מסוג heme כולם גורמים העלולים להזיק לבריאות הלב.
  • תזונה טבעונית מכילה באופן טבעי סיבים תזונתיים, שומנים בלתי רווים ונוגדי חמצון כולם חומרים המיטיבים עם בריאות הלב.

נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון היה חובב בשר ידוע, אך מחלת לב חמורה גרמה לו לשנות את הרגליו. לאחר מספר ניתוחים, צנתור ותרופות שלא עזרו, החליט קלינטון לשמוע לעצתם של קרדיולוגים מובילים ולעבור לתזונה שמבוססת בעיקר על הצומח. מאז חל שיפור ניכר במצבו.

המקרה של קלינטון ממחיש היטב את המסקנות שחוקרים בתחום הקרדיולוגיה והתזונה יודעים כבר שנים: המפתח לבריאות הלב הוא בידיים שלנו, או ליתר דיוק בצלחת שלנו. במטא-אנליזה (מחקר שהוא למעשה שקלול של הרבה מחקרים קודמים) שפורסמה ב-2012 וכללה 7 מחקרים ו-124,706 משתתפים, נמצא כי הסיכון למוות ממחלת לב איכסמית נמוך ב-29% בקרב צמחונים בהשוואה לאוכלי כל, והסיכון של הצמחונים למות ממחלות כלי דם ושבץ נמוך ב-16%. התוצאות נותרו מובהקות סטטיסטית גם לאחר תקנון ל-BMI ולגורמים נוספים.

מטא אנליזה מ-2018 שהתמקדה ספציפית בטבעונות וגורמי סיכון למחלות לב, הראתה שכמעט בכל הפרמטרים, תזונה טבעונית מנצחת. נעבור על כמה מהגורמים האלו.

כיצד תזונה מהצומח משפיעה על בריאות הלב?

יתרון #1: פחות שומן רווי

תזונה טבעונית מכילה אפס כולסטרול, פחות שומנים ובפרט כמויות נמוכות ביותר של שומן רווי – בייחוד כאשר מפחיתים במזונות מעובדים המכילים שומן רווי ומוקשה לסוגיו. ככל הנראה, שומן רווי משפיע על בריאות כלי הדם יותר מאשר כולסטרול, אך הכולסטרול אינו חף מפשע. המקורות העיקריים לשומן רווי בתזונה מערבית הם מזון מהחי וג'אנק פוד.

מחקרים שהשוו בין צמחונים וטבעונים לאוכלי כל, הראו שוב ושוב שלצמחונים וטבעונים רמות נמוכות יותר של הכולסטרול הכללי ורמות ה-LDL כולסטרול (המכונה "הכולסטרול הרע"). במחקרים שבהם השוו סוגים שונים של דיאטות צמחוניות, נמצא כי קבוצת הטבעונים בעלת רמות השומנים הנמוכות ביותר, גם ביחס לצמחונים ולאוכלי דגים. את התמונה משלימים גם מחקרים שבהם ניסו לטפל בעזרת דיאטה טבעונית או צמחונית והראו שהיא מצליחה להוריד את רמות השומנים לפחות כמו דיאטה "רגילה" ובחלק מהמקרים אף יותר מדיאטה רגילה.

יתרון #2: שיעורי השמנה נמוכים

גורם מרכזי למחלות לב וכלי דם הוא השמנת יתר, וגם כאן יש יתרון לטבעונות: טבעונים נוטים להיות בעלי BMI (אינדקס מסת גוף) נמוך יותר ובסיכון מופחת להשמנת יתר. מחקר על קהילת האדוונטיסטים (קהילה נוצרית בארצות הברית בעלת שיעור גבוה של צמחונים וטבעונים) מצא כי ככל שהתזונה מתבססת יותר על מזון מהצומח כך ה-BMI נמוך יותר.

מדד ה-BMI בדיאטות שונות לפי נתוני מחקר האדוונטיסטים. הקו המאונך המקווקו הוא גבול ה-BMI התקין – 25.
הטבעונים הם היחידים שנמצאים מתחתיו.

מחקרים נוספים תומכים במסקנה זו. כך למשל מחקר בריטי מפורסם, EPIC-Oxford, עקב לאורך 5 שנים אחרי המשקל של טבעונים, צמחונים ואוכלי כל, ומצא כי הן ה-BMI בתחילת המעקב והן מידת העליה במשקל היו נמוכים יותר בקרב טבעונים בהשוואה לצמחונים, ונתוני הצמחונים היו נמוכים בהשוואה לאוכלי כל.

יתרון #3: לחץ דם תקין

לפי סקר שנעשה בישראל ב-2013, לחץ דם גבוה הוא הגורם מספר אחת לשבץ מוחי. מחקרים מוכיחים כי לצמחונים ולטבעונים לחץ דם נמוך יותר. במטא-אנליזה שהתפרסמה בכתב העת היוקרתי, JAMA בשנת 2014, שכללה 32 מחקרי תצפית ו-7 מחקרי התערבות, נמצא כי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי של צמחונים וטבעונים נמוך משמעותית מזה של אוכלי כל, וכן שמעבר לתזונה מהצומח יכול לסייע להוריד את לחץ הדם בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם.

גרף סיכונים
גורמי הסיכון ותחלואת הרקע בקרב חולים אשר אושפזו עקב שבץ מוחי, לפי מין. סקר NASIS 2013. הנתונים הם אחוזים.

יתרון #4: אפס ברזל מהחי

בשונה מברזל מהצומח, ברזל מהחי, שנקרא בספרות ברזל מסוג heme, נספג במלואו בגוף ללא מנגנון בקרה. לצד יתרון במניעת אנמיה, יש בכך חסרונות במניעת מחלות לב, סוכרת וסרטן מסוגים מסוימים. זאת משום שברזל הוא חומר מחמצן, ועודפים ממנו עלולים לפגוע ברקמות שונות בגוף, ביניהן דפנות כלי הדם – תהליך המעודד אירועי לב והיווצרות פלאק טרשתי. בגרף להלן ניתן לראות את העליה בסיכון למחלת לב לכל מ"ג ברזל מהחי על-פי מטא-אנליזה משנת 2014. יש להדגיש שבעיות אלו לא נצפו בברזל ממקורות אחרים (למידע נוסף על ברזל בריא מהצומח).

העליה בסיכון למחלות לב בהתאם לעליה בצריכת ברזל מהחי לפי מטא-אנליזה מ-2014.

יתרון #5: קטניות, אגוזים וסיבים תזונתיים

יתרונות הטבעונות במניעת מחלות נובעים לא רק מהרכיבים המזיקים שנחסכים בה, אלא גם מהרכיבים המועילים שמצויים בשפע בקטניות, דגנים, אגוזים, ירקות ופירות. במטא-אנליזה של 27 מחקרים שפורסמה ב-2014 נמצא כי צריכת ארבע מנות קטניות בשבוע עשויה להוריד את הסיכון למחלות לב בכ-14% (4 מנות במחקר הן 100 גרם קטניות בלבד – כמות קטנה בהשוואה לכמות שטבעונים צורכים בפועל). צריכת ארבע מנות אגוזים בשבוע (28 גרם סה"כ) עשויה להוריד את הסיכון למחלות לב ב-22%.

תזונה טבעונית בריאה מכילה שפע של סיבים תזונתיים המסייעים למניעת מחלות לב ומחלות רבות נוספות. במטא-אנליזה שפורסמה בשנת 2014 בכתב-עת מוביל (Clinical Nutrition) נמצא כי כל 10 גרם סיבים הנצרכים ביום יכולים לסייע בהורדת הסיכון למחלות לב ב-8% ובהורדת הסיכון לתמותה בטרם עת ב-24%.

קטניות בצורת לב וססטוסקופ
קטניות. מסייעות במניעת מחלות לב ועשירות בחלבון, במינרלים ובסיבים תזונתיים.

הממסד הבריאותי מתעורר

מחלות לב הן במקום הראשון ברשימת הסיבות הנפוצות לתמותה בעולם, ובמקום השני בישראל. אחריהן במקום השלישי ברשימה שבץ מוחי, שחלק ניכר מהגורמים לו נמנים גם בין הגורמים למחלות לב. יותר ויותר גורמים במערכת הבריאות קוראים לשלב הנחיות תזונתיות המעודדות תזונה מהצומח כחלק מהטיפול במחלה.

ארגון הבריאות הענק קייזר פרמננטה, המספק שירותי בריאות ל-9 מיליון אמריקאים, הוציא ב-2013 קריאה לרופאים בארגון לשקול להמליץ למטופליהם לעבור לתזונה מהצומח, ובייחוד למטופלים הסובלים מלחץ דם גבוה, מחלות לב, השמנה או סוכרת. ב-2015 הארגון הוציא עדכון נוסף המתמקד במכניזם הביולוגי שבאמצעותו תזונה זו מגנה על דפנות כלי הדם.

תזונה מהצומח עשויה להועיל לא רק במניעת מחלות לב אלא גם בטיפול בהן, ובמקרים רבים אף להפחית את התלות בתרופות. שניים מהרופאים פורצי הדרך המקדמים תזונה טבעונית כדרך לטיפול במחלות לב הם ד"ר דין אורניש וד"ר קלדוויל אסלסטין, האחד קרדיולוג והשני מנתח לב. במהלך שנות ה-90 הם פרסמו מחקרים פורצי דרך, שהכו בתדהמה את עולם הרפואה. הם הראו כי ביכולתה של תזונה דלת שומן מהצומח לעצור את ההידרדרות של מחלת לב (בדומה לטיפולים הרפואיים הקונבציונאליים במחלה), ויתרה מזאת, אף לגרום לעורקים שהוצרו להיפתח מחדש.

צילום של עורק לבבי של אחד המטופלים של אסלסטין – מצד שמאל העורק לפני תחילת הטיפול ובצד ימין אותו העורק לאחר 32 חודשים של תזונה מהצומח ללא שימוש בתרופות להורדת כולסטרול. ניתן לראות כי העורק הורחב משמעותית וחזר למעשה לגודלו המקורי.

חמישה טיפים למניעת התקפי לב ומחלות לב

  1. בססו את התזונה שלכם על מזון צמחי לא מעובד: קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים. נשמע לכם מעט? אפשר לעשות עם הרכיבים האלו בערך הכל – אפשר להתחיל במתכונים באתר זה ולהמשיך למגוון בלוגים ואתרים אחרים.
  2. אם אתם סובלים מעודף משקל, מומלץ שלפחות מחצית מהתזונה היומיומית תהיה על בסיס ירקות בכל הצורות – טריים, מבושלים, אפויים ומאודים.
  3. שלבו פעילות גופנית כלשהי בחיי היום-יום שלכם. יש ששמים דגש על פעילות אירובית, אחרים מעדיפים פעילות אנאירובית – כל פעילות שאתם מסוגלים להתמיד בה לאורך זמן היא מצוינת לבריאות הלב שלכם (וגם ליתר חלקי הגוף).
  4. מומלץ לשלב מקורות לאומגה 3 בתזונה היומיומית – אגוזי מלך, זרעי פשתן או צ'יה, או תוסף של אומגה 3 מאצות. למידע נוסף על אומגה 3
  5. אל תעשו את זה לבד – הצטרפו לאתגר 22, אתרו דיאטנית טבעונית קרוב למקום מגורכם או מצאו מסגרת מתאימה אחרת שתסייע לכם לעבור לטבעונות בריאה.
איור לבבות
מקורות

Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. J. Am. Diet. Assoc. 2016

M. Dinu, R. Abbate, G. F. Gensini, A. Casini, and F. Sofi, “Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies,” Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2016.

[1] J. R. Benatar and R. A. H. Stewart, “Cardiometabolic risk factors in vegans; A meta-analysis of observational studies.,” PLoS One. 2018.

Orlich MJ, Singh PN, Sabaté J, et al. Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2. JAMA Intern. Med. 2013

Huang T, Yang B, Zheng J, Li G, Wahlqvist ML, Li D. Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review. Ann. Nutr. Metab. 2012

Tonstad S, Butler T, Yan R, Fraser GE. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care. 2009

Rosell M, Appleby P, Spencer E, Key T. Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. Int. J. Obes. (Lond). 2006.

Ferdowsian HR, Barnard ND. Effects of plant-based diets on plasma lipids. Am. J. Cardiol. 2009;104(7):947–56.

Arnard NEALDB, Ohen JOC. A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes. 2006.

Craig WJ. Health effects of vegan diets. Am J Clin Nutr. 2009.

Hermsdorff HHM, Zulet MÁ, Abete I, Martínez JA. A legume-based hypocaloric diet reduces proinflammatory status and improves metabolic features in overweight/obese subjects. Eur. J. Nutr. 2011.

Su T-C, Jeng J-S, Wang J-D, et al. Homocysteine, circulating vascular cell adhesion molecule and carotid atherosclerosis in postmenopausal vegetarian women and omnivores. Atherosclerosis. 2006.

Gilsing AMJ, Crowe FL, Lloyd-wright Z, et al. Serum concentrations of vitamin B12 and folate in British male omnivores , vegetarians , and vegans : results from a cross- sectional analysis of the EPIC-Oxford cohort study. Eur J Clin Nutr. 2011.

Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, et al. Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-analysis. JAMA Intern. Med. 2014

 סיבות מוות מובילות בישראל 2000-2011, ספטמבר 2014

Fang, X., An, P., Wang, H., Wang, X. et al. Dietary intake of heme iron and risk of cardiovascular disease: A dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases. 2015.

משרד הבריאות. (n.d.). סקר מב"ת עוקבה 2009-2011.

Tuso, P. J., Ismail, M. H., Ha, B. P., & Bartolotto, C. Nutritional update for physicians: plant-based diets. The Permanente Journal 2013.

Ornish, D., Scherwitz, L. W., Billings, J. H., Brown, S. E., Gould, K. L., Merritt, T. a, … Brand, R. J. Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease. JAMA  1998.

Tuso, P., Stoll, S. R., & Li, W. W. A Plant-Based Diet , Atherogenesis , and Coronary Artery Disease Prevention. 2015.

Bradbury, K. E., Crowe, F. L., Appleby, P. N., Schmidt, J. a, Travis, R. C., & Key, T. J. Serum concentrations of cholesterol, apolipoprotein A-I and apolipoprotein B in a total of 1694 meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans. European Journal of Clinical Nutrition, 2014.

Wu, Y., Qian, Y., Pan, Y., Li, P., Yang, J., Ye, X., & Xu, G. Association between dietary fiber intake and risk of coronary heart disease: A meta-analysis. Clinical Nutrition. 2014 .

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא