הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

סקוט יורק

טבעוני למרחקים ארוכים מאוד

סקוט יורק הוא אחד מרצי האולטרה-מרתון המדהימים בעולם. בין הישגי הקריירה המפוארת שלו ניתן למנות שבעה נצחונות רצופים במרוץ האולטרה-מרתון היוקרתי בעולם. את הסיבולת החריגה שלו הוא קושר בתזונה הטבעונית שלו.

סקוט יורק

אלוף האולטרה-מרתון

סקוט יורק (Jurek), טבעוני מסיאטל, הוא אחד מן הספורטאים בעלי הסיבולת הגבוהה ביותר בעולם. סקוט הוא אחד מרצי האולטרה-מרתון הטובים ביותר, אם לא הטוב שבהם. למי שאינו מכיר את ריצות האולטרה-מרתון, עשוי ענף הספורט הזה להיראות בדיוני. המדובר בריצות ארוכות יותר ממרתון, החל ב-50 קילומטר וכלה בריצות לא רציפות, המתמשכות על פני מאות קילומטרים ומספר ימים, לעתים קרובות בתנאי שטח קשים. סקוט יורק החל במסע ניצחונותיו כרץ אולטרה-מרתון ב-1998 בגיל 24. רשימת הישגיו פנומנלית, וכוללת, בין השאר:   •  שבע פעמים ברציפות (2005-1999) אלוף "ריצת כוח סבל ל-100 מייל של מדינות המערב" – אולי מרוץ האולטרה-מרתון היוקרתי ביותר בעולם
  •  פעמיים (2006-2005) אלוף "אולטרה-מרתון באדווטר" (Badwater) – שנחשב על-ידי רבים בתור המרוץ הקשה ביותר בעולם
  •  9 זכיות במקום הראשון במירוצי אולטרה-מרתון נוספים סקוט יורק הוכתר בתור "האולטרה-מרתוניסט של השנה" על-ידי UltraRunning Magazine בשנים 2005-2003, בתואר "גיבור השנה" לשנת 2005 על-ידי Runner's World, ובתארי כבוד נוספים. בגיל 32, הקריירה שלו נחשבת עדיין כמעט בתחילתה בענף ספורט זה. כדי לקבל מושג על גודל הישגיו, יש לדעת שאולטרה-מרתון באדווטר מתמשך על פני 217 קילומטרים. הוא מתחיל ב"עמק המוות" (85 מטר מתחת לפני הים) בטמפרטורה המגיעה עד 55 מעלות צלזיוס, ומשם מטפסים הרצים להר וויטני (2,533 מטר מעל פני הים), כשבדרך הם חוצים שלושה רכסי הרים. ב-12.7.2005, בהופעתו הראשונה במרוץ הזה, קבע סקוט שיא של 24 שעות, 36 דקות ו-12 שניות – שעתיים לפני הרץ שהגיע במקום השני. את ההישג העל-אנושי הזה קבע סקוט 16 יום בלבד לאחר שניצח במרוץ של מדינות המערב – והפך לאדם הראשון שהשלים את שני המרוצים ברצף.
 

סקוט יורק על קו הגמר של מרוץ באדווטר 2005, לאחר 217 ק מ ובתוצאת שיא: 24:36:12.  למעלה: סקוט על קו הגמר של מרוץ באדווטר 2006.
סקוט יורק על קו הגמר של מרוץ באדווטר 2005, לאחר 217 ק"מ ובתוצאת שיא: 24:36:12. למעלה: סקוט על קו הגמר של מרוץ באדווטר 2006. 

סקוט יורק על טבעונות

בראיון עם איווטס סיבאד ל-Jai! Magazine, סיפר סקוט על ריצת האולטרה-מרתון הראשונה שלו, לאחר שבנעוריו התעניין יותר בסקי למרחקים ארוכים:

"הייתי בן תשע-עשרה ובנקודה ההיא לא שיניתי את התפריט שעליו גדלתי. גדלתי במינסוטה ואכלתי "תפריט אמריקאי טיפוסי" (SAD), שניתן לסווג אותו בערך כ"בשר ותפוחי אדמה". על כל פנים, אמי הייתה אדם ביתי למדי והכינה כמעט הכול מן היסוד. אז אכלנו ארוחות די מקיפות, מעובדות במידה מזערית, אבל הן תמיד התבססו על בשר. למדתי להכין ארוחות בבית והמשכתי בזה כשהלכתי לקולג'. שם פגשתי את אשתי, לי, שהציגה בפני את היתרונות של תפריט צמחוני והוליסטי יותר. במשך הזמן, תחת השפעת התפריט של לי ושל הספרים של אנדרו וייל, Spontaneous Healing ו-Eating Well for Optimum Health, התחלתי לעבור לתזונה ללא בשר וחלב. נקודת המפנה הגיעה כאשר חברים השאילו לי את הספר Mad Cowboy מאת הווארד פ. ליימן. הספר הזה באמת פקח את עיניי לגבי משקים מתועשים ועד כמה זה בלתי בריא עבורי, עבור החיות ועבור הסביבה. הספר היה לי מקור להשראה גדולה ולאחר שקראתי אותו התחייבתי לסלק מן התפריט שלי את כל המוצרים מן החי."
סקוט יורק ליד המקרר, מתוך אתר האינטרנט שלו
סקוט יורק ליד המקרר, מתוך אתר האינטרנט שלו 

סקוט מספר על השינויים שחש בעקבות השינוי בתפריט:

"בהחלט חשתי שינויים רבים, אבל הם לא היו מיידיים. זה לא שאתה קם למחרת בבוקר ומרגיש פי עשרה טוב יותר. השינויים הדרגתיים יותר ואתה יכול להבחין בהם כאשר אתה ממשיך בדרך לזמן-מה ואז מביט לאחור. בכל הנוגע לתחרויות ולאימונים, הבחנתי שזמן ההתאוששות שלי התקצר, שאני פחות נוטה להיפצע, ושרמת האנרגיה שלי עלתה. מעל הכל, השינויים העיקריים היו ביחסים עם הכנת מזון והצריכה שלו. הפכתי להיות מודע מאוד לא רק לטבעונות, אלא גם לתזונה בריאה. נתקלתי בטבעונים רבים שעדיין שותים משקאות קלים. הנקודה היא שאתה יכול להיות טבעוני ועדיין לאכול מזון לא בריא. לכן הלכתי באמת למקור של המזון שלי, עד לרמה שבה התחלתי לטחון את הקמח שלי ולהכין לעצמי לחם. השינויים היו עמוקים ומעודנים גם יחד בכל היבט של החיים שלי."

סקוט חושף את הקשיים שנתקל בהם בדרכו כטבעוני:

"מחסום רציני עבורי, ואני מכיר את זה גם מאחרים, הוא לצבור ביטחון בנוגע לתפריט שלך. במיוחד במקרה של אתלט, תמיד יש פחד או ספק, שעלול לכרסם בך עם השאלה האם אתה מקבל את מה שאתה זקוק לו כדי לתפקד באופן מיטבי. נדרשים הרבה ניסיונות וזמן כדי לבנות ביטחון מכיוון שאין תמיכה רבה מהעולם בכללו. כל-כך הרבה אנשים עדיין אוכלים מוצרים מבעלי-חיים והם מיד מפקפקים בך ובתפריט שלך ללא מוצרים כאלה. זה נכנס לראש שלך וגורם לך לפקפק בעצמך ובכל העבודה שעשית, בעיקר כאשר רצת כבר 75 מייל ואתה לא בדיוק מרגיש נהדר. משחקי מחשבה כאלה תמיד יהיו שם ולכן אתה חייב להבטיח שאתה מקבל את כל המרכיבים התזונתיים, החלבון, השינה וכו' כדי למזער את הקונפליקט הפנימי ולבנות ביטחון עצמי."

הוא מספר על הקשר בין האימונים לתפריט שלו:

"אני רץ בממוצע 120 מייל (193 קילומטר) בשבוע במסלולים עם הרבה עליות. כאשר אני מתכונן למרוץ, אני עושה אימוני סוף-שבוע קשים יותר כמו ריצה במעלה ובמורד הר סי, שלוש פעמים, מהר ככל האפשר. [...] מבחינת תזונה, אני פשוט מנסה לאכול מרכיבים תזונתיים מלאים רבים, עד כמה שאני מרגיש שנחוצים לי. אני אוהב להכין אוכל ואני אוהב לאכול. אני לא סופר קלוריות, אבל בעבר ספרתי, ואני יודע שאני מקבל בין 5,000 ל-8,000 קלוריות ביום. המאכלים האהובים עלי הם ירקות ירוקים, במיוחד כרוב (dinosaur kale) שאני אוכל לא מבושל בסלטים שלי. לאחרונה הכנסתי לתפריט הרבה יותר פירות וירקות לא מבושלים (raw), טהורים, וההרגשה נהדרת."
מצננים את סקוט בתוך מכל מי קרח במהלך אולטרה-מרתון באדווטר 2005 (למקור התמונה)
מצננים את סקוט בתוך מכל מי קרח במהלך אולטרה-מרתון באדווטר 2005 (
סקוט מסכם את מחשבותיו בעניין הטבעונות: סקוט יורק
"אנשים מסוימים הופכים לטבעונים בגלל סיבה אחת והם ממשיכים לדבוק בה לבדה. הסיבה שבגללה התחלתי בזה היא בריאותי האישית. ההשפעה של הבחירה המקורית שלי התפשטה אל מעבר לבריאותי האישית והיא כוללת את רווחתם של בני-אדם אחרים, של החיות ושל הסביבה. זה תואם את הפילוסופיה ההוליסטית שלי ושומר על מודעות ביחס לתמונה הגדולה. אני בא ממשפחה שעסקה בציד ובדיג במשך דורות ואני מכבד את העבר, אבל כעת יש לי חזון אחר עבור ההווה והעתיד, עם השלכות על התמונה הכוללת. בדומה לכך, כאשר התחלתי לרוץ אולטרה-מרתון זה היה במטרה להשיג הצלחה מרבית ובשביל הכיף. עדיין כיף לי, אבל כעת המרוצים הפכו עבורי לאמצעי ליצור קשר עם הטבע ועם אנשים שאכפת להם מבריאותם ומרווחתם שלהם ושל כדור-הארץ. כתוצאה מן ההצלחה שלי, אני בעמדת השפעה והאנשים האלה רואים בי מקור השראה. הבחירה להפוך לטבעוני שינתה את חיי וכעת השינויים האלה מהדהדים ומסייעים לשנות את חייהם של חיים אחרים, ובסופו של דבר לשנות את העולם. אני נרגש מהאפשרות להשפיע באופן חיובי על העולם שמעבר לעצמי. זה מה שנותן טעם לעבור את הסבל האישי."

מקורות
Pallavi Gogoi, “Atkins Gets Itself in a Stew", Businessweek, 2.8.2005.
Elizabeth LeSure, “Low-Carb Pioneer Atkins Files Chapter 11”, Associated Press, 1.8.2005.
"Atkins Lawsuit Will Proceed, Doctors Say”, News Release, Physicians Committee for Responsible Medicine, 1.8.2005.
Christine van Dusen, “Meatless Products Gain Space on Shelves”, The Atlanta Journal-Constitution, 31.7.2005.
Health Advisory”, Atkins Diet Alert (Physicians Committee for Responsible
Medicine), accessed 12.8.2005."
Robert C. Atkins, M.D. 1930 – 2003”, Atkins Nutritionals, accessed 12.8.2005.