ממרח עדשים כתומות בקערה עם קרקריםאלונה להבממרח עדשים כתומות בקערה עם קרקריםאלונה להבממרח עדשים כתומות בקערותאלונה להבממרח עדשים כתומות על קרקראלונה להב

ממרח עדשים כתומות בהשראה יוונית

ממרח עדשים כתומות מנצח: טעים, בריא, מהיר הכנה, זול, והכי חשוב – צריך לשטוף רק סיר אחד עבורו.

חברה שביקרה לאחרונה ביוון גילתה לי את סודו של ממרח הפאבה (Fava) – הגרסה היוונית לחומוס המזרח תיכוני. פאבה, למקרה שתהיתם, זה בכלל פול בלטינית, אך היוונים מכינים את הממרח הזה מאפונה צהובה. במקור מכינים את הממרח מזן קטניה ייחודי בשם Lathyrus Clymenum, שניתן לגדל באופן כמעט בלעדי באי סנטוריני, ככל הנראה בזכות התנאים הייחודיים שם (שילוב בין האפר הוולקני מהר הגעש שבאי, האקלים וסוג האדמה). בשל כך המחיר של הקטניה המיוחדת הזאת גבוה במיוחד, ולכן היוונים בדרך-כלל מחליפים אותה באפונה הצהובה.

החלטתי לנסות להכין את הממרח מעדשים כתומות, שהן זולות וזמינות יותר מאפונה צהובה. הממרח יצא כל-כך מוצלח וקל להכנה, שרציתי לחלוק אותו עם שאר העולם. אחד הדברים הנחמדים בממרח עדשים כתומות הוא שדרוש עבורו סיר אחד בלבד, ולא צריך שום בלנדר או מעבד מזון. אז למי ששונא לשטוף כלים (שמעתי שיש אנשים כאלו), זה ממרח אידיאלי. האתגר היחיד בהכנת הממרח הוא לשמור על מרקם סמיך אך לא לשרוף את התחתית. לכן מומלץ להישאר במטבח, לערבב ולהוסיף מים בעת הצורך (רק מעט, כדי שהממרח לא יהפוך למרק).

רמת קושי
קל
זמן כולל
45 דקות
מנות
3-4 מנות
מטבח
יווני

מרכיבים

לבישול:

  • 1 בצל גדול (סגול או רגיל)
  • 1-2 כפות שמן זית
  • 250 גרם עדשים כתומות לפני בישול (חצי חבילה)
  • ½ ליטר מים (בערך)
  • 2-3 שיני שום קלופות
  • 2 כפיות כורכום
  • מלח לפי הטעם

להגשה:

  • 1-2 עגבניות תמר, או חופן עגבניות שרי (לא חובה, אך מאוד מומלץ)
  • פטרוזיליה / בצל ירוק / עשבי תיבול אחרים
  • מיץ מ-½ לימון
  • 1 כף שמן זית

הוראות הכנה

  1. קוצצים את הבצל.
  2. מחממים מעט שמן זית בסיר בינוני, ומטגנים את הבצל למשך 5-10 דקות עד הזהבה קלה.
  3. מוסיפים את העדשים, מוזגים מים ומערבבים (אפשר להרתיח את המים לפני כן בקומקום, להאצת הבישול).
  4. מחלישים את האש, ומבשלים את העדשים בסיר מכוסה חלקית במשך 20-30 דקות, תוך ערבוב מדי כמה דקות. אם לא נותרו מים כלל, אפשר להוסיף מעט מים, אבל המרקם הסופי צריך להיות סמיך ככל האפשר.
  5. כשהעדשים כבר רכות למדי (אחרי 20 דקות בישול בערך) כותשים את השום ישירות לסיר, ואחריו מוסיפים את הכורכום (שיוסיף צבע עז יותר ועוד קצת בריאות), ומבשלים במשך עוד מספר דקות טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.

הצעת הגשה מרשימה לממרח עדשים כתומות:

יוצקים כמות נדיבה מהממרח לקערה עמוקה ורחבה, סוחטים לתוכה מיץ מחצי לימון, יוצקים שמן זית וקוצצים מעל המנה עגבניות ועשבי תיבול לפי הטעם ומצב הרוח. מגישים חם, לצד פיתות או קרקרים.

דרגו את המתכון:
21 דירוגים, 3 מתוך 5
guest
4 תגובות
תגובות מובילות
תגובות חדשות תגובות קודמות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם