ירקות ומניעת אוסטאופורוזיס

מאמר חדש ברבעון "בעצם העניין" שמפיקה עילא – העמותה הישראלית לאוסטאופורוזיס ומחלות עצם, ממחיש שינוי גישה מעודד שכזה. בגיליון 31 (אפריל 2010) כותבת הדיאטנית מרב מור אופיר:

"מחקרים חדשים מגלים שלא רק סידן וויטמין D חשובים לשמירה על חוזק העצם ולמניעת אוסטאופורוזיס, אלא גם חומרים בסיסיים, מינרלים וויטמינים שמקורם בירקות ובפירות, במיוחד בירקות ירוקים – צריכה יומיומית של חסה, תרד וברוקולי תחזק לכם את העצמות. אנו נוטים לקשר בין בריאות העצם ומניעת אוסטאופורוזיס לבין הצבע הלבן של מוצרי החלב העשירים בסידן, אבל יותר ויותר מחקרים מראים כי עצמות בריאות יותר הן גם "צבעוניות" יותר: צריכת ירקות ופירות בחמישה צבעים, התורמת לקידום הבריאות ולהפחתת מחלות, תורמת גם לחוזק העצם ולמניעת אוסטאופורוזיס ושברים. ירקות ופירות עשירים בשפע מינרלים וויטמינים, ולאחר עיכולם מייצר הגוף חומרים בסיסיים (אלקאליים). לאיזון חומצה/בסיס יש חשיבות מכרעת לבריאות. […] ממחקרים עולה כי התזונה המערבית, העשירה יחסית בדגנים, בחלבונים מן החי וכן במאכלים בעלי ערך תזונתי נמוך, מייצרת יותר חומציות. זאת לעומת דפוסי תזונה קודמים יותר, שהכילו פחות דגנים ויותר מאכלים כדוגמת ירקות עליים. פקעות, שורשים ופירות מניבים יותר חומרים בסיסיים ופחות חומציים. לאור זאת נראה שכיום מבוגרים בריאים הצורכים תזונה מערבית טיפוסית סובלים מחמצת (אצידוזיס) מטבולית כרונית קלה, שמחמירה עם הגיל ככל שפעילות הכליות פוחתת."

מור אופיר סוקרת מחקרים שנערכו בנשים סביב גיל המעבר ומסכמת:

"נמצא קשר בין רמת החומציות לבין מדדים הקשורים בדרגת הפירוק של העצם. ככל שרמת החומציות הייתה נמוכה יותר, כך העצם […] נטתה פחות להתפרק."

כמו כן, מדגישה מור אופיר את חשיבותם של אשלגן, ויטמין K ופולאט לבריאות העצם; כל אלה מצויים בשפע במגוון גדול של ירקות. עובדות אלה מודגשות מזה שנים רבות על-ידי מומחי תזונה מן הצומח, אך עד לאחרונה היה קשה למצוא התייחסות לכך במסגרות אחרות. הגיליון החדש של "בעצם העניין" מתייחס לנושא ברצינות ומסתיים ב"מתכונים עשירים בסידן" – טבעוניים למהדרין: מתאבן פטריות וטופו, ומאפה בטטות בטחינה ואגוזים.

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא