הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

מה אוכלים טבעונאים?

מזון טבעונאי הוא מזון שהוא גם טבעוני (כלומר, מן הצומח) וגם נא (כלומר, ללא בישול). אופק ועדה און, טבעונאים ממושב אמירים, מספרים מה הם אוכלים.

הנסיון הוכיח לנו שכשאנו בוחרים במזון פשוט וטבעי יותר, הגוף שלנו מרגיש טוב יותר, רמת החיוניות שלנו עולה, ואנו מרגישים מחוברים יותר לכלל קהילת החיים סביבנו. פגשנו אנשים אחרים הבוחרים באורח-חיים דומה ושמנו לב שהם מקרינים תשוקה מעוררת השראה לחיים. במקביל למדנו שבישול המזון משנה אותו ברמה הכימית וגורם להופעת רעלנים ולאובדן מרבית המרכיבים התזונתיים שבו (מינרלים, ויטמינים, נוגדי חימצון, מים טהורים ואנזימים). ישנן דרכים רבות לסיווג מזונות טבעונאים – הנה אחת מהן:
 

ירקות ופירות

האקלים המזרח-תיכוני החמים מביא שפע של פירות עשירים במיוחד במים טהורים ובוויטמינים. הם עוזרים לתהליכי הניקוי בגוף וגורמים לבסיסיות בדרגת ה-pH. אנחנו מעדיפים לאכול בשלמותם פירות עונתיים, שנקטפו בשלים, על פני שתיית מיץ פירות או אכילת פרי מיובש. מבין האהובים עלינו במיוחד: סברס, תאנה, אפרסמון, אוכמניות כחולות, רימון, פומלה, שעונית (פסיפלורה), אבטיח, תמרים טריים ותות עץ. ירקות אנחנו אוהבים כשהם פריכים ועסיסיים בסלטים, במרקים או כמקלונים למטבלים. אנחנו אוהבים ירקות-פירות (ובמיוחד מלפפונים, עגבניות, קישואים, דלעת ופלפלים צבעוניים), שורשים (גזר, צנונית, גזר לבן ולפת), וגם תירס צעיר, אפונים, סלרי, פטריות, כרובית, כרוב אדום וירוק ושלל נבטים של קטניות, דגנים ועוד.
 


מה אוכלים טבעונאים? מה אוכלים טבעונאים? מה אוכלים טבעונאים?
צמחי בר אכילים, מימין לשמאל: כף האווז, ברקן וכוכבית. (צילומים: אופק און באתר "באופן טבעי") 

עלים ירוקים

עלים ירוקים נמצאים במרכז התפריט שלנו. הם עשירים במינרלים (כולל סידן וברזל), בחלבון, בסיבים תזונתיים, בוויטמינים ובחומצה פולית. לכן אנחנו משתדלים לאכול כמה שרק אפשר, עם דגש על גיוון, צמחי בר וטריות מרבית. אנחנו אוכלים עלים ממשפחת הכרוביים (עלי כרוב, ברוקולי, קולרבי, כרובית ועוד), עלים אוריינטליים (כמו בוק צ'וי ומיזונה), חסה, עלי חרדל, עלי סלק, מנגולד, תרד, מלוחייה, פטרוזיליה, כוסברה, נבטים ירוקים, ועלים מצמחי בר (כגון חלמית, כוכבית, כף אווז, שן הארי, עולש, תלתן, גרגיר הנחלים, ריג'לה, ירבוז, סרפד, ברקן, גדילן, אפונת בר, ועוד). אנחנו נהנים מהעלים בסלטים או כרסק ירוק – טחונים בבלנדר עם פירות. רסק ירוק קל לספיגה ולעיכול וכך גם נמנעים מצריכת שמן ומלח, הנלווים בדרך-כלל לעלים ירוקים בסלט. היחס המומלץ בין הפירות לירקות הוא 40:60.

שומנים

אלה מזונות "כבדים" יותר, העשירים גם בחלבון, וכוללים פירות שומניים (אבוקדו, זיתים וקוקוס), גרעינים (זרעי פשתן, שומשום, חמנייה, ודלעת) ואגוזים שונים. שמנו לב שאנו חושקים בשומנים יותר בחודשי החורף ופחות בקיץ. זרעי הפשתן, העשירים באומגה 3, מהווים בסיס ל"שמשיות" (קרקרים שאנו מייבשים בשמש) ולקציצות במגוון טעמים. גרעינים ואגוזים מכילים שומן רב בלתי-רווי, הרגיש לאור, לחמצן ולחום, ולכן אנו שומרים אותם בקליפתם במקום קר וחשוך. אנחנו משתדלים לאכול גרעינים ואגוזים במידה מוגבלת ועם הרבה עלים ירוקים. אנחנו משרים, מנביטים ו/או טוחנים את הגרעינים והאגוזים לשיפור הטעם והקלה על העיכול.

זאת ועוד

בנוסף לכל אלה אנחנו גם נהנים ממלח ים טבעי ועשיר במינרלים, מתבלינים חיים או מיובשים בעלי טעם חזק ומעשיר וסגולות רפואיות שונות, מאצות ים, וממזונות מותססים שלא עברו פיסטור (כמו כרוב כבוש, קימצ'י, מלפפונים חמוצים, חומץ, יין, "גבינות" מגרעינים ואגוזים ועוד). התסיסה מאריכה את חיי המזון (מצוין לחורף) ומקנה לו תכונות בריאותיות חדשות כמו חיידקים מועילים וויטמינים, וגם מוסיפה טעמים מדהימים למנה. רשימה זו היא רק חלק קטן מכלל הדברים הנחשבים כמזון בעינינו. אפשר לחתוך, לפרוס, לגרד, לגרוס, להשרות, להקפיא, לערבב, לייבש, לחמם עד חום הגוף ולהתסיס. יש אינספור דרכים להכין מגוון מאכלים טבעונאים. ספרים ואתרים טבעונאים מפיצים מתכונים ללזניה, ספגטי, בורגרים, בוריטו, סושי, פיצה, עוגות, גלידה, פנקייק, לחם ועוד. מה שלא תחשבו עליו, מישהו כבר ניסה להכין את זה בגרסה טבעונאית. מאכלים אלה עוזרים מאד בתחילת הדרך במעבר למזון טבעונאי; אולם עם הזמן, שמנו לב שאנו נמשכים למזונות פשוטים יותר.

מה אוכלים טבעונאים?

מתכונים טבעונאים מאתר הצמחונות הישראלי

ממרח אגוזים
ממרח זיתים
ממרח בוטנים ושומשום
ממרח שמרי בירה
ממרח טחינה
ממרח צ'ימיצ'ורי
סלט חסה, סלרי ואגוזים
סלט רימונים, תפוחים ושומר
סלט כרוב לבן עם שומשום
סלט ולדורף
סלט וואקמה ואטריות שעועית
מרק אבטיח קר
עלי גפן ממולאים
כדורי אנרגיה
קינוח גזר מרוסק טבעונאות ומתכונים טבעונאים בעברית מאתר "באופן טבעי"
מתכונים טבעונאים באנגלית (raw food)