הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

מכתב להורים לנער/ה צמחוני/ת

ילד צמחוני בבית: חידושים, ערכים וכבוד

נוער נוטה לבחור בצמחונות ובטבעונות יותר מדור ההורים שלו. אנימלס פרסמה בעבר הנחיות לנוער, כיצד להתמודד עם הקשיים במעבר לצמחונות/טבעונות. כעת אנו מבקשים לפנות להורי הנערות והנערים במכתב גלוי. הציבור - הורים ונוער גם יחד - מוזמן להגיב ולתרום מניסיונו לקוראות ולקוראים שלנו בעתיד.

שלום,

מכתב זה נשלח אליך בעקבות פנייתך או בעקבות בקשת בתך/בנך. זהו מכתב סטנדרטי שאנו שולחים להורים אשר ילדיהם הפסיקו (או שוקלים להפסיק) לצרוך בשר (הפכו לצמחונים) או למי שילדיהם הפסיקו לצרוך גם ביצים ומוצרי חלב (הפכו לטבעונים), מטעמים מוסריים. אורח-החיים הצמחוני או הטבעוני יכול להיות קל כשמתרגלים אליו ויפה לבריאות, אך המעבר להרגלי התזונה החדשים עשוי גם לעורר קשיי הסתגלות לנער ולמשפחה כאחד. תמצית עמדתנו היא, שכדי להתגבר על קשיי ההסתגלות יש צורך ליזום שיחות גלויות בין ההורים לנער, הרחק ככל האפשר משולחן האוכל ומוויכוחים יומיומיים, ותוך כבוד והתחשבות הדדיים. אנו מקווים שלפחות כמה מהעצות שלהלן יהיו לכם לעזר.

מתוך הפרק ליסה הצמחונית (פרק מס' 133, עונה 7) בסדרה משפחת סימפסון
מתוך הפרק "ליסה הצמחונית" (פרק מס' 133, עונה 7) בסדרה "משפחת סימפסון" 

הימנעו מעימותים סביב שולחן האוכל

אחת הבעיות הקשות ביותר העולות לעיתים בעקבות מעבר של נוער לצמחונות או טבעונות היא עימותים סביב שולחן האוכל, אשר השפעתם ניכרת גם מחוץ לארוחות. הנער עשוי לבקר את מנהגי האכילה של שאר בני הבית או להמנע מארוחות משפחתיות, וההורים עשויים לנסות לכפות עליו לאכול מוצרים מהחי. יש הורים הרואים בצמחונות החדשה קריאת תגר על ערכי ההורים, או "מרד נעורים" ואז הוויכוח בנושאים הקשורים להרגלי האכילה הופך גם לוויכוח ערכי. לעומתם יש הורים הרואים בצמחונות דווקא הרחבה או גרסה של ערכים שנספגו בבית, כגון דאגה לזולת ורחמים על החלש והנזקק. ההמלצה שלנו להורים דומה להמלצתנו לנוער: לגבש יחד הסכם על מנהגי התזונה בבית, כמו גם בנוגע לויכוחים ערכיים. כדאי לבחור יחד זמן נינוח, הרחק משולחן האוכל או מארוחה שנויה במחלוקת, ולקיים שיחה בנושא בפורום המשפחתי המתאים - אולי בנוכחות כל בני הבית. שיחה גלויה, שבה חושפים שני הצדדים את אשר על לבם, צריכה להביא לוויתורים ולפשרות משני הצדדים. חשוב להימנע מביקורתית זה כלפי דעותיו של זה ומניסיונות לכפות את הרגלי התזונה על הצד השני. מעבר להסכם כזה, אתם כהורים יכולים להפגין עניין במידע ובשיקולים שהביאו את הנער לשינוי בהרגלי התזונה ולהכין לנער מזונות צמחיים אהובים. לפי עדויות של נערות ונערים, מאמצים כאלה נוגעים ללב ומהווים מקור של משיכה לארוחות המשפחתיות. לנערים אנו ממליצים להשקיע מאמץ בעזרה בקניות ובבישול מאכלים צמחוניים כדי להימנע מיצירת עומס על ההורים, ובעיקר- לקחת אחריות על תזונתם ולהתנסות במאכלים חדשים שהיו פחות אהובים בעבר.

תזונה צמחית: יתרונות וחששות

רבים מן ההורים חוששים לבריאותו של הנער המחליט לעבור לתזונה צמחונית או טבעונית. כמובן שהצדק עם ההורה הדואג לבריאות בנו, ולכן יש חשיבות מרכזית לדיון בנושא זה. עם זאת, מחקרים עדכניים מראים, כי ניתן לקבל את כל מרכיבי המזון הדרושים מן הצומח בלבד ללא קושי (מלבד ויטמין 12B שמחסור בו נפוץ מאוד גם בין אוכלי בשר, ולכן מומלץ לקחתו כתוסף תזונה), וכי תזונה צמחית אף מסייעת במניעת מחלות, כגון מחלות לב וסרטן. שירותי בריאות כללית פרסמו חוברת בשם "צמחונות נכונה בכללית: הנחיות לנוער צמחוני". החוברת מציגה עמדה אוהדת כלפי צמחונות וטבעונות ורואה אותן כתזונה ראויה לבני כל הגילאים, כפי שכתב פרופ' אבי פורת בדברי הפתיחה: "סיכום המחקרים, או חשבון ה'עלות-תועלת', מראה שהכף נוטה לטובת הצמחונים, ובגדול". החוברת מפרטת גם סכנות הטמונות בתזונה צמחית לא מאוזנת, ומדריכה כיצד לשמור על תזונה מאוזנת נכונה. מבין הספרים הקיימים בעברית בנושא מומלצים הספר המקיף "מחקר סין" וספרי ההדרכה של ד"ר ק' ג'ואל פורמן "לאכול כדי לחיות" ו"ילדים עמידים". אנו ממליצים לעיין ב"נייר העמדה",  של אחת הסמכויות המכובדות בעולם בתחום התזונה: האקדמיה לתזונה ודיאטה (ה-AND) 

עם זאת, צמחונות או טבעונות אינן מבטיחות בהכרח בריאות טובה יותר. נוער המחרים מוצרים מן החי מטעמי מוסר עלול לאמץ בתור תזונה חדשה את התפריט הישן לאחר שנמחקו ממנו כל המוצרים מן החי. לסיכון זה חשופים בעיקר נערים הרגילים לאכול "ג'אנק פוד" ואינם רגילים, למשל, לירקות וקטניות. התוצאה של צעד כזה עלולה להיות תפריט דל מדי ולא בריא. תזונה בלתי מאוזנת ומבוססת, "ג'אנק פוד", היא תופעה נפוצה מאוד בחברה, בעיקר בקרב נערים, והבחירה של בנך בתזונה חדשה יכולה להוות הזדמנות לשפר את הרגלי התזונה שלו באופן מהותי. כיוון שרוב הנערים אינם עצמאיים בבישול, האתגר העומד בפניך הוא לסייע לנער להרחיב את מגוון המזונות שהוא צורך: על כל פריט היוצא מהתפריט יש להכניס לפחות שני פריטים חדשים. מגוון המזונות הצמחיים גדול עד כדי כך, שניתן להכניס חידושים כאלה בקביעות במשך שנים רבות. תוכל למצוא אלפי מתכונים מגוונים ובריאים בספרים ובאינטרנט ומאות מוצרים מוכנים לקניה בסופרמרקט ובחנויות טבע. תוכל לקרוא גם טיפים לעידוד הנער להתנסות במאכלים פחות אהובים עליו, כגון ירקות, כמו היכרות עם ירקות חדשים, שילוב ירקות במאכלים אהובים והכנת תבשילים חדשים שבהם עברו הירקות עיבוד ניכר. אפשר גם לדרוש מן הנער לאכול יותר ממאכלים אלו, כחלק מהאחריות הנלווית לבחירתו בצמחונות או טבעונות. במקרים רבים, נערים שרוצים להוכיח להוריהם כי ביכולתם לשמור על תזונה צמחית בריאה אכן מתחילים לאכול יותר ירקות ומזונות בריאים מבעבר, ועם הזמן אף מתרגלים אליהם ואוהבים אותם. לשם בניית תפריט מאוזן מומלץ להתייעץ גם עם תזונאי. כמעט כל תזונאי שיתבקש להרכיב תפריט צמחוני או טבעוני, תוך הסברת חשיבות העניין עבור הנער, ירכיב תפריט צמחוני בריא, ובמקרה הצורך ימליץ על תוספי מזון (בעיקר אם הנער לא מקפיד על תזונה מאוזנת). אם תרצו, נשמח להפנותכם לתזונאים מסוימים אשר מתמחים בצמחונות וטבעונות. בנוסף, חשוב גם לקיים בדיקות דם סדירות לגילוי חסרים תזונתיים, לצמחונים, טבעונים ואוכלי בשר כאחד.

שיגעון חולף?

אחת התגובות הנפוצות לצמחונות בקרב נוער היא שזוהי "אופנה" או "שיגעון חולף". אך למעשה, בעולם המערבי קיימת בעשורים האחרונים עלייה יציבה בשיעור הצמחונים והטבעונים, כפי שמראים סקרים רבים. צמחונות וטבעונות נפוצות יותר בקרב נוער (כפליים ויותר מאשר בקרב מבוגרים) ומגמת העלייה היציבה מלמדת, שחלק משמעותי מן הנוער משמר בבגרותו את מנהגי התזונה החדשים. גם התפיסה המוסרית העומדת בבסיס הצמחונות נפוצה ומתפתחת בעולם. במדינות רבות, ובהן ישראל, קיימת מגמת חקיקה של התחשבות בצרכי בעלי החיים, גם בתעשיות המזון (כגון תקנים להחזקת עגלים, חזירים ותרנגולות באירופה או החוק האוסר על פיטום אווזים בישראל). על כן החשש של חלק מההורים, שהצמחונות או הטבעונות תהפוך את הנער לשונה בקרב חבריו, אינו מבוסס, ונראה שהוא נובע בעיקר ממיעוט הצמחונים בדורם שלהם. עם זאת, נערים שעוברים לצמחונות וטבעונות בעקבות החשיפה לתנאי חייהם הקשים של בעלי החיים במשקים אכן עשויים להרגיש רגשות קשים, בעיקר אם יתקלו בחוסר הבנה לגבי חשיבות הנושא עבורם מצד חברים קרובים או משפחה. תמיכה ממך, ההורה, ואנשים קרובים נוספים, כמו גם שיחה עם נערים אחרים, למשל ברשתות חברתיות באינטרנט, עשויה להקל במצבים כאלה. אנו מודים לכם על הקריאה, ומקווים שחלק מהעצות יהיו לכם לעזר. נשמח גם לשוחח באופן ישיר בטלפון, לשמוע את דעתכם בנושא ולנסות לחשוב יחד על פתרונות נוספים.

בברכה,
צוות אנונימוס