הדף בשיפוצים! עמך הסליחה

מה אוכלים בבסיס צבאי?

טיפים והמלצות לחיילים טבעונים בבסיס סגור ובשטח

בעוד שהטבעונות יחסית קלה ליישום עבור חיילים בבסיס פתוח, טבעונים מתחילים המשרתים בבסיס סגור לעתים נתקלים בקשיים, במיוחד אם מעבירים הרבה זמן בשטח, ובמקרים בהם אין גישה למטבח. אספנו כמה טיפים שעשויים להקל עליכם:

חלבון. אל תסתפקו בפתיתים עם ירקות - בכדי לצרוך כמות מספקת של חלבון, לפחות ארוחה אחת ביום צריכה לכלול קטניות, סויה או סייטן (כוס קטניות מבושלות ליום או יותר).

שימורים. מקור החלבון הפשוט והזמין ביותר הוא קטניות מבושלות מקופסאות שימורים כגון גרגרי חומוס, שעועית ברוטב עגבניות, שעועית שחורה או אדומה, אפונה, פול וכדומה. את הקטניות האלו אפשר לאכול יחד עם הלחם, האורז או הקוסקוס שלעתים מגישים בצבא, או לשלב במרק בארוחת צהריים. אמנם בשימורים יש הרבה מלח, אך מוטב לצרוך קטניות משימורים מאשר לא לצרוך בכלל. הטעם, אגב, בסדר גמור.

צ'ולנט. קופסת שימורים מפתיעה במיוחד היא צ'ולנט עם חלבון סויה (כן, כן). באופן מפתיע, זה לא רע בכלל, במיוחד אחרי חימום.

ארוחות מוכנות על בסיס סויה. כדאי להכיר סדרת תבשילים על בסיס חלבון סויה של חברת "שפע מן", שנמכרים באריזות ואקום (לא בקירור) בבתי טבע תחת המותג "ארוחה מן הטבע": נתחי עוף צמחי, גולש צמחי ושווארמה צמחית. אותה חברה משווקת גם סדרת ארוחות נוספת תחת המותג "טבע'לה", בארבעה טעמים: ברוטב מקסיקני, ברוטב ברביקיו (מתקתק), ברוטב טריאקי (עם תירס ופטריות) וברוטב סצ'ואן (עם תירס ופטריות, חריף). יש שאוכלים את המנות האלו כמו שהן, אבל רצוי לחמם אותן קודם.

למלא את התרמיל והארון בבסיס. מוצרים שכדאי להחזיק בבסיס בקביעות:

  • טחינה גולמית מלאה - כדאי לאכול ממנה מדי יום 2-3 כפות. כשקונים טחינה חשוב לבדוק בטבלת הערך התזונתי כי יש לפחות 600 מ"ג סידן ל-100 גרם.
  • ממרחים נוספים שלא דורשים קירור: חמאת בוטנים, שקדיה וממרחים מאגוזים אחרים שאפשר לקנות בחנויות טבע.
  • אגוזים: מומלץ לאכול מדי יום מיקס של אגוזים שונים - אגוזי מלך, שקדים, קשיו וכל אגוז אחר שאוהבים. הכמות הרצויה היא בערך חופן אגוזים ליום. אגוזי ברזיל מומלץ לא יותר מ- 1-2 ליום.  אפשר לשלב עם פירות יבשים ותמרים.
  • זרעי צ'יה הם מקור מצוין לאומגה 3 (וגם לסידן וברזל על הדרך), ובעלי טעם נייטרלי. הכי טוב לפזר אותם על הירקות בבוקר. הערך התזונתי שלהם נפגע בחימום, אבל אפשר לפזר אותם על ארוחת הצהריים אחרי החימום. כמות מומלצת: כף זרעי צ'יה ביום.
  • חלב סויה עמיד, רגיל ובטעמים.
  • שיבולת שועל (קוואקר): אפשר להכין ממנה דייסה על בסיס מים חמים עם מעט סוכר ואגוזים, פירות יבשים, קינמון וזרעי צ'יה. אפשר להוסיף גם חלב סויה.
  • מעדנים: גם לחיילים טבעונים מגיע להתפנק מידי פעם. אפשר לקנות מעדנים עמידים על בסיס סויה של אלפרו ושל VALSOIA, בטעמי וניל, שוקולד, עוגיות לוטוס ועוד.

 

למלא את המקרר. כדאי לפתח קשרים חבריים עם עובדי המטבח. אם יש לכם גישה למקרר בבסיס, הנה כמה מוצרים מקוררים שכדאי להביא לפחות לימים הראשונים (אולי שווה לקנות קופסה תרמית לדרך):

o       סייטן ברטבים שונים

o       טופו אפוי או מעושן - אפשר לקנות מוכן או להכין בעצמך: למשל המתכון הזה

o       טופו מתובל בטעמים (לאכול עם הירקות בבוקר) או נקניקי טופו וסייטן

o       בורגרים וקציצות של "טבע דלי"

o       להביא מהבית תבשילים שונים על בסיס קטניות או טופו

o       ירקות ופירות טריים

במקרים קשים – תוספים. ממש לא מומלץ להפוך זאת להרגל, אבל בתקופות בעייתיות במיוחד אפשר גם להשתמש בתוספים או בחטיפים המכילים תוספי חלבון על בסיס סויה וקטניות אחרות. אפשר למצוא כאן כמה דוגמאות.

למדריך למתגייס/ת הצמחוני/ת והטבעוני/ת

מומלץ להצטרף גם לקבוצה בפייסבוק טבעונות בצבא.