סלמונלה בישראל

בעקבות הידיעה על התפשטות חיידק התוקף תינוקות

הרעלת המזון הנפוצה

לפי משרד הבריאות, חיידק הסלמונלה הוא הגורם למחלת הסלמונלוזיס בבני-אדם ובעלי-חיים, כאשר הסימן הקליני העיקרי הוא דלקת בדרכי העיכול. שכיחות המחלה בישראל גדלה בהתמדה בשנים האחרונות, ורגישים לה במיוחד ילדים עד גיל 5, זקנים ואנשים שהמערכת החיסונית שלהם לקויה. לפי משרד הבריאות,

"המקור העיקרי של מחלת הסלמונלוזיס הנו מזון מזוהם ובמיוחד מזון מן החי (מבעלי כנף, ביצים, חלב, וכו'). בבעלי כנף הסלמונלה אנטריטידיס יכולה להתפתח על העור וגם בתוך הגוף של העוף. זיהום העופות (בעיקר תרנגולות) נגרם מסביבת הגידול וגם מאכילת מספוא מזוהם. הסלמונלה אנטריטידיס יכולה להתפתח במערכת הרבייה של העוף וכך מועברת לביצים. סטטיסטית ביצה אחת מתוך 1000 ביצים תהיה נגועה בחיידק סלמונלה אנטריטידיס."

החיידק החדש

ב-18.2.2009, דיווח הערוץ הראשון על התפשטות חיידק סלמונלה מזן שלא היה נפוץ עד כה בישראל. הזן, infantis, תוקף בעיקר תינוקות עד גיל שנה וגורם שלשולים, חום גבוה, כאבי בטן והקאות. הטיפול המומלץ בתינוקות הנגועים מתמקד בשתייה מרובה, אך חלק מהאוכלוסייה יקבל טיפול אינטנסיבי יותר, כולל אנטיביוטיקה. הזן שכיח בסקנדינביה ובאוסטרליה, ולאחרונה בודד וזוהה בישראל "בחלקי עופות גולמיים" ובבני-אדם. במשרד הבריאות משערים, שמקור החיידק הוא מזונם של העופות, אולי דרך משלוח נגוע של מזון לעופות. בדיווח ב-ynet נאמר:

"החיידק סלמונלה עובר בעופות אך גם בביצים. אחת ההשערות היא שזנים של סלמונלה מסוגלים לחדור גם דרך קליפת הביצה. מסיבה זו ההמלצות הן להימנע מלהאכיל תינוקות עד גיל שנה בביצים, ובפעוטות הקפדה על בישול של הביצה ללא חלקים נוזליים."

ynet מצטט מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים:
"פרופ' אשכנזי מסביר כי זן הסלמונלה אינפנטיס אינו אלים יותר מזני הסלמונלה האחרים וכי הקפדה על היגיינה מונעת הדבקה. 'סלמונלה עוברת במזון, ודורשת ריכוז של מיליארדי חיידקים להדבקה, לכן היא לא נוטה לעבור בידיים אלא במזון. אין לתת לתינוקות עד גיל שנה ביצים או שתייה ממי ברז או חלב ניגר. כשאוכלים ביצים יש להקפיד על בישול מוחלט ללא הימצאות של חלק נוזלי'."
בהתחשב בכך שזני הסלמונלה השונים תוקפים גם בני-אדם מבוגרים יותר, אלה הן הנחיות אופטימיות. כמו כן, בעיתונות נפוצות ידיעות על הרעלת סלמונלה דווקא ממזון צמחי, כשהגורם המשוער לכך הוא השקיה במים מזוהמים, זיבול בחומר שמקורו במשקי בעלי-חיים, או זיהום המטבח במוצרים נגועים מן החי. התרחקות כללית ממוצרים מן החי נראית כצעד הבטוח ביותר.

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!

אולי יעניין אותך לקרוא