שאלות ותשובות על צמחונות וטבעונות בצבא

חיילים ישראלים

מתגייסים לטבעונות: במהלך מלחמת חרבות ברזל תפסנו את יובל חיורוני מהמטה לקידום טבעונות בצה"ל לשיחה צפופה על טבעונות וצמחונות בצבא, וקיבלנו תשובות לשאלות כמו איך מקבלים כומתה טבעונית? מתי להגיד שאנחנו טבעונים? מה עושים אם הזכויות שלנו מופרות? למי מגיע לקבל מעדן סויה? ומה הקטע עם שניצל התירס?

תקציר הזכויות והמידע

הפוסט הבא מציע המון מידע מעניין ושימושי שיפרט לעומק את הזכויות שמגיעות לכם כחיילים טבעונים, האתגרים שעלולים לצוץ בדרך ואיך כדאי להתמודד איתם. לנוחותכם נתחיל עם סיכום קצרצר של מה שחשוב לדעת:

מתי ואת מי צריך לעדכן שטבעונים – מלש"בים (מועמדים לשירות ביטחוני) לא צריכים לעדכן שהם טבעונים בצו ראשון או במיונים, אלא במעמד קבלת הציוד (כומתה ונעליים) בבקו"ם. בנוסף, יש לעדכן את המפקדים הישירים ביחידה הסדירה וליידע את הגורמים המקצועיים הרלבנטיים – מנהל המטבח, נגד הלוגיסטיקה ורופא היחידה.
מילואימניקים צריכים לעדכן את קצינת הקישור ואת מפקדיהם הישירים.
אם הופכים לטבעונים באמצע השירות יש לעדכן את כל הגורמים הרלבנטיים – המפקדים והגורמים המקצועיים (מנהל המטבח, נגד הלוגיסטיקה ורופא היחידה) כדי לקבל ציוד טבעוני ותוסף B12.

אוכל טבעוני –אוכל טבעוני אמור להיות זמין לכל מי שרוצים, לא רק לטבעונים. ברוב הארוחות הבשריות יש לספק קטניות. כאשר שניצל תירס (או מנה אולטרה מעובדת אחרת) מותר להגיש כמנה עיקרית יחידה עד פעמיים בשבוע. בארוחות חלביות צריכים להיות מוצרי סויה, כמו גבינות ומעדנים.
בנוסף, הצבא מספק מאכלים מיוחדים לחגים, כמו סופגניות טבעוניות בחנוכה ולענות על צרכים ספציפיים של חיילים טבעונים, למשל אם הם גם צליאקים או שומרי כשרות מהדרין.

נעלי צבא טבעוניות – מקבלים ביום הגיוס בבקו"ם.
חיילים שעברו ליחידה סדירה, מילואימניקים שאין להם נעליים טבעוניות ומי שהפכו לטבעונים באמצע השירות – מקבלים מהלוגיסטיקה ביחידה.
אנשי קבע רוכשים את הציוד, כולל הנעליים, בנקודות.

נעלי צבא
זיכרו לבקש נעליים טבעוניות בבקו"ם

כומתה טבעונית – בדיוק כמו נעליים, רק שבמילואים אין כומתה.

תוסף B12 – משרתי סדיר טבעונים צריכים לגשת לרופא היחידה (בלי צורך לבצע בדיקת דם או להוכיח חוסרים) ולבקש ממנו מרשם.

אם הזכויות שלכם הופרו או שאתם צריכים תמיכה או ייעוץ – פנו למטה לקידום טבעונות בצה"ל (כל הדרכים ליצירת קשר – בסוף הפוסט).

ככה הכל התחיל: הסיפור שמאחורי המטה

המטה לקידום טבעונות בצה"ל הוקם ב-2017 אחרי שיובל הפך לטבעוני, וחיפש דרכים להשפיע גם כאקטיביסט. תוך כדי החיפושים הוא קיבל צו ראשון לשירות מילואים, לאחר ששלושה חודשים לפני כן הוא שוחרר כקצין בקבע. "אני זוכר שנכנסתי לקבוצת פייסבוק של טבעונים בצה"ל וחשכו עיניי", הוא משחזר.

בקבוצה היו המון פוסטים של חיילים שלא קיבלו אפילו שניצל תירס ושכל פניותיהם לגורמים בצבא לא עזרו. בהתחלה יובל ואנשים טובים נוספים ניסו לעזור באופן נקודתי, אבל ללא הועיל. "הבנתי באוקטובר 2017 שאין ברירה, אלא להקים גוף שיעבוד במסודר ויפעל בכמה מישורים ובכמה חזיתות במקביל. ככה החלטנו להקים את המטה לקידום טבעונות בצה"ל שהוקם כמטה מאבק במטרה לשנות את המצב".

הם התחילו בהגשת עשרות קבילות פרטניות, אבל לא הצליחו "לנער את המערכת". מתוך היכרות עם הצבא הם הגיעו למסקנה ש"צריך לעשות פה איזה שהוא מהלך יותר רחב שגם ייתן למערכת את המידע מרוכז… לכן, בסופו של דבר ריכזנו את כל המידע שאספנו ועיצבנו את ההמלצות שלנו לפתרון".

את ההמלצות הם הגישו כקבילה, שעליה חתמו כמעט 600 חיילים וקצינים. רק אחרי שפנו לתקשורת "וזה התפשט כאש בשדה קוצים. אחרי שהגענו לעוד אייטם ועוד אייטם, הצבא התחיל להיכנס ללחץ". בשלב זה הצבא יצר קשר עם יובל, ושם התחיל שיתוף הפעולה שהוביל לזכויות הנוכחיות.

חיילים, דעו את זכויותיכם

הזכויות של כל משרתי הסדיר דומות מאוד, לא משנה מה התפקיד שלהם ובאיזה בסיס הם משרתים. מילואימניקים זכאים לכל הזכויות של חיילי חובה חוץ מתוסף B12.

לרוב המקום הראשון שבו חשוב להגיד שאתם טבעונים יהיה הבקו"ם. "הזכויות של חייל טבעוני מותנות אך ורק בזה שהוא אומר שהוא טבעוני", הוא מספר. "לא צריך לחתום על כלום. לא צריך להצהיר על שום דבר. אתה טבעוני, אתה צמחוני? אתה צריך לקבל את כל הזכויות שלך".

טיפ: ידיעת זכויותיכם והיכולת לנסח שאלות קונקרטיות יעזרו לכם לקבל את מה שמגיע לכם במהלך השירות. למשל במקום לשאול "מה יש טבעוני?" כדאי לשאול: "יש מנה טבעונית על בסיס קטניות?". אחרת יש סיכוי שלא יזכרו שבעצם דווקא יש מנה כזו, או יציעו שוב שניצל תירס. בנוסף, מומלץ לעדכן גם את המפקד/ת שלכם שאתם טבעונים למקרה שתזדקקו לעזרתו/ה.

הצבא צועד על קיבתו

"מזון הוא 90% מהזכויות, כי הוא הכי משמעותי. זו גם התעסקות יומיומית. אם אתם ביחידה פתוחה – זו ארוחה עיקרית אחת ביום שמקבלים מהצבא, ובסגורה – שלוש ארוחות עיקריות שמקבלים מהצבא ביום, ולפעמים גם בשבתות, חגים וכו'".

הארוחות המרכזיות הן בוקר, צהריים וערב. אבל יש גם ארוחות ביניים (פריסות), חגים, ערבי שישי ושבת בצהריים. בארוחות האלה תמיד צריכים לספק מנה עיקרית טבעונית, לרוב על בסיס קטניות ובשאר הימים מותר לספק שניצל תירס, או מנה אולטרה מעובדת אחרת. בנוסף, הצבא מספק סופגניות טבעוניות בחנוכה, אוזני המן טבעוניות בפורים, אוכל מותאם לצליאקים טבעונים, לאלרגים טבעונים ולשומרי כשרות מהדרין טבעונים.

בארוחת הבוקר, שהיא ארוחה חלבית, צריכים להגיש מוצרי סויה, כמו מעדני סויה, גבינת סויה וחלב סויה. ובנוסף קטניות (לאו דווקא מנה על בסיס קטניות, למשל גרגירי חומוס).

"ארוחת הצהרים היא ארוחה בשרית. שם צריך לספק תחליף מכבד למנה הבשרית. רוב השבוע המנה אמורה להיות מבוססת על קטניות, כמו עדשים, שעועית, אפונה, טופו או נתחי סויה. על זה אנחנו בעיקר נלחמים. שם הפער העיקרי. שניצל תירס, או מנה אולטרה מעובדת אחרת, מותר להגיש כמנה עיקרית עד פעמיים בשבוע. בחלק מהיחידות מגישים מוצרים מעובדים הרבה יותר ממה שמותר להן. בנוסף, בכל ארוחת צהריים צריך שיהיו גם טחינה, ממרח חומוס, סלטים טריים, טריים, דגנים וכו'"

אוכל טבעוני בצה"ל
מעשירים את הארוחות הטבעוניות בצבא. צילום: המטה לקידום טבעונות בצה"ל

"ארוחת ערב מאוד דומה לבוקר, רק ששם צריך להיות תבשיל קטניות בנוסף למוצרי סויה. בבוקר זה לא חייב להיות תבשיל, אפשר פשוט להגיש קטניות בקערה אחרי שהישרו אותן, הרתיחו ושמו מלח. משהו מאוד פשוט". בחלק מהיחידות, בעיקר הקרביות, חלק מארוחות הערב הן בשריות. במקרה כזה לרוב צריכים לספק לטבעונים מנה עיקרית על בסיס קטניות כמו בארוחת הצהריים. הבעיה היא שבמקרים רבים גם אם בצהריים יבשלו מנה טבעונית, בערב "יחממו שניצל תירס או שלא תהיה מנה עיקרית מיוחדת לטבעונים".

ביום שישי בערב צריכה להיות מנה עיקרית טבעונית מיוחדת, לא שניצל תירס, כמו שלשאר החיילים יש הרבה מנות בשריות מיוחדות. בשבת בצהריים לרוב מגישים חמין, ולכן לטבעונים צריך להציע חמין עם קטניות שלא בושל עם בשר או ביצים.

אחד הקשיים המרכזיים מניסיונו, זה כוח אדם שלא מקבל הכשרה בבישול טבעוני. "לפני 5 שנים בלבד ב-2018 היו סדנאות לבישול מזון טבעוני שהצליחו מאוד". אבל מאז למרות כל ניסיונותיהם, הצבא לא סיפק הכשרות מקצועיות בנושא בישול טבעוני, מה שהוביל לרמה מקצועית לא מספקת של גורמי ההסעדה.

לא בדיוק מזון, אבל למי מגיע ויטמין B12?

אחת מהזכויות שהושגו בזכות המאבק של המטה היא שהחל מ-2019 כל הטבעונים זכאים לקבל תוסף B12 אחת לכמה חודשים. את התוסף מקבלים בלי צורך בביצוע בדיקת דם, בלי צורך להוכיח שיש חוסר".

מצטיידים במוסריות

בבקו"ם מספיק להגיד שאתם טבעונים כדי לקבל נעליים טבעוניות וכומתה טבעונית על המקום, ואילו ליחידה יש עד חודש להחליף לכם נעליים וכומתה מרגע שהזמנתם אותן. בקבע תשלמו על הנעליים והכומתה בנקודות. במילואים אין כומתה, ואת הנעליים הטבעוניות מבקשים מנגד הלוגיסטיקה.

כומתות
לא צריך לקנות, הצבא מספק גם כומתות טבעוניות

סוודר הצמר הוותיק כבר כמעט ולא בשימוש. במקומו כל החיילים שמתגייסים כיום מקבלים סופטשל. בשמיכות הצמר, הידועות יותר כשמיכות הסקביאס, משתמשים בעיקר במסדרים, ונציב קבילות חיילים הנחה את הצבא לאפשר לטבעונים להימנע מכל שימוש בשמיכה מצמר כבשים.

יש עדיין ציוד צבאי שאין בגרסה טבעונית?
קיים ציוד בטיחות שיש בו חלקי עור ואין לו חלופה טבעונית, כמו קסדה, נומקס וג'נטקס. ושם "אין שום אפשרות להגיד 'אני לא רוצה לשים את זה', כי מי שלא שם את זה יכול להיפגע", הוא מסביר. במטה פועלים כיום ליצירת חלופות גם לציוד הזה.

איפה אפשר להתעדכן בכל הזכויות?
חשוב לדעת שחלק גדול מהפרסומים בנושא לא מעודכנים, כולל אתר צה"ל. פירוט הזכויות מתעדכן באופן שוטף בפקודות צה"ל, באתר "כל זכות" ובקובץ מסודר שאפשר למצוא בפייסבוק ובאינסטגרם של המטה. בהמשך הם מתכננים לשפר עוד את הקובץ ומקווים שהצבא ייענה לבקשותיהם ויעדכן את האתר שלו. במטה עובדים גם על זכותון ש"רלבנטי למלחמה, שם הזכויות קצת שונות".

מתקדמים לטבעונות

חיילים וחיילות שעוברים לטבעונות במהלך השירות צריכים לעדכן את רופא היחידה כדי לקבל תוסף B12 (ללא צורך להוכיח חוסר בבדיקת דם) ואת הלוגיסטיקה ביחידה כדי לקבל נעליים וכומתה טבעוניות. חשוב גם ליידע את המפקד/ת כדי שיוכלו לסייע במקרה הצורך.

במטבח אמורים לספק אוכל טבעוני בלי לשאול שאלות, למרות שבפועל הדברים לא תמיד עובדים חלק, ולפעמים לא מעריכים נכון את הביקושים. "כל מי שרוצה, צריך לקבל נגישות לאוכל טבעוני. גם כרגע, במלחמה, מי שרוצה לקבל אוכל טבעוני – יכול וצריך לקבל אותו".

בעבר האוכל הטבעוני היה מיועד רק לטבעונים, אבל בעקבות פעילות המטה הוחלט שצריך לספק את המנות העיקריות הטבעוניות לכל מי שרוצה, גם אם הוא לא טבעוני. "אמרנו 'למה? אם החבר'ה הלא טבעונים רוצים גם אז למה לא?'. זה לא שזה יקר יותר. הקטניות הרבה יותר זולות מבשר… אז הם הגיעו למסקנה שזה באמת מה שהם צריכים לעשות, וברמה הדקלרטיבית ככה הם מתנהלים".

לזה יש כמה יוצאי דופן: בפסח, למשל, רוכשים חמגשיות ייעודית עם קטניות ומעדני סויה לטבעונים. וזה למרות ש"הצבא מכשיר את עצמו לעילא ולעילא, אבל לטבעונים, אחרי מאבק ארוך, מותר קטניות במארזים סגורים".

מילואימניקים צריכים לעדכן את קצינות הקישור שלהם, שבאחריותן לדאוג להם לנעליים טבעוניות במידת הצורך. גם ברמת האוכל הן צריכות לוודא שהמקום שאליו החייל מגיע יספק מענה טבעוני ראוי.

עומדים על זכויותיכם

יובל מרוצה יחסית מהפקודות והזכויות הקיימות, וחושב שאם היו מקיימים אותן ללא תקלות המצב היה מעולה. אבל בפועל הגורמים בשטח לא תמיד מספקים את המענה הנדרש. יש מקום לשיפור גם בזכויות, לדוגמה לעגן בפקודות בצורה מספקת את "ההכרח לספק תבשילי קטניות בבוקר ובערב" או "להכניס את תחליפי הביצים לבוקר ולערב: קמחי קטניות וזירו אג על שלל היבטיו או תחליפים אחרים".

למי לפנות אם מפרים את הזכויות שלי?
בראש ובראשונה למפקד/ת הישיר/ה ולגורמים המקצועיים הרלבנטיים למקרה (מנהל המטבח, נגד הלוגיסטיקה או רופא היחידה). "בכל מקרה אנחנו ממליצים לפנות אלינו, אנחנו נותנים גב מלא מההתחלה ועד הסוף, עד שהבעיה נפתרת". הפנייה למטה, הוא מסביר, תיסגר רק אחרי שתקבלו את כל מה שמגיע לכם. ואם יש צורך, במטה גם יסייעו לכם למצוא את הגורם המקצועי המתאים ביחידה.

עוזרים לכל מי שרוצים אוכל טבעוני. צילום: דובר צה"ל

גם צמחונים יכולים להיעזר בכם?
"כן, בטח. אנחנו עוזרים לכל מי שרוצה לקבל מענה טבעוני בכוחות הביטחון לקבל אותו, גם אם הוא אוכל בשר".

ומה עם שוטרים?
למרות שמו, המטה הוא כתובת גם לשוטרים, מג"בניקים ושב"סניקים. "ממשטרת ישראל אנחנו מקבלים לא מעט פניות, בעיקר משוטרי מג"ב. שם הפקודות פחות מסודרות, אבל כן יש הבנה שבכל ארוחה צריכות להיות קטניות. זו תובנה שהגענו אליה איתם. אופן הטיפול בתקלות כשהן קורות שם שונה במקצת, ואנחנו יודעים לעבוד גם עם המערכת הזו. הכל בשיתוף פעולה עם החייל או השוטר ובהסכמתו".

זה מעסיק אתכם

במטה יש 20 מתנדבים שמקבלים כ-500 פניות בנושא טבעונות בשנה. "הפנייה הכי נפוצה, היא 'חסר לי אוכל טבעוני עשיר בחלבון'. אבל חשוב לציין שזה לא מה שהיה פעם. פעם התלונה הייתה 'אני אוכל רק אורז ומלפפון'. היום הפנייה הנפוצה היא 'יש לי אורז, טחינה, תפוחי אדמה ומדי פעם גם מוצרי סויה, טופו וקטניות, לרוב מנות עיקריות אולטרה מעובדות'. 'תופעת הזיופים' אני קורא לזה. כשיש כוח אז עושים, כשאין כוח לא עושים. אז יש ארוחות שמדלגים על המענה הטבעוני".

עוד בעיה מוכרת היא הבריחה לשניצל תירס ודומיו כדי לא להשקיע זמן בבישול מנות מקטניות: "המנות האולטרה מעובדות מוגשות בתדירות גבוהה מהמותר. אנחנו מפעילים לחץ הולך וגובר, במיוחד עכשיו במלחמה שיפסיקו לרכוש אותן או לכל הפחות יצמצמו את הרכש". הוא מצפה שכמו שמבשלים עוף בתנור, ככה יכינו מנות עיקריות מזינות מקטניות.

איזה עוד פניות אתם מקבלים?
"הפניות הן בנושאים של תזונה טבעונית, מענה טבעוני, ציוד טבעוני, B12, יחסי מפקד-פקוד בהקשר הטבעוני, תורנויות מטבח. יש חיילים שמאוד קשה להם שטיפת כלים בשריים".

ויש מה לעשות עם שטיפת הכלים?
"לרוב יש מה שנקרא שיקול דעת מפקדים. רוב המפקדים וסגלי המטבח מכבדים את רגשות החיילים ומספקים פתרונות הולמים. אז לשטוף כלים בשריים – לא, אבל לנקות רצפה – כן ולשטוף כלים פרווה – כן.

כדאי להביא איתי אוכל טבעוני לצבא?
בבסיסי הכשרה, הוא מסביר, תמיד תהיה מנה עיקרית טבעונית: "הרבה פעמים זה שניצל תירס בתדירות גבוהה מדי, אבל שם הבעיה לרוב נגמרת". לכן אין צורך להביא אוכל מהבית, אבל אפשר להביא אגוזים ותמרים וכו'. ביחידות סדירות ובבסיסים שאינם בסיסי הכשרה לפעמים עניין המזון מוסדר פחות טוב. בכל מקרה, אם יש חריגה מהפקודות, ניתן לפנות למטה ולקבל עזרה.

מה אם חווים קושי רגשי כי אתם הטבעונים היחידים בסביבה?
יובל מציע להצטרף לקבוצת הוואטסאפ 'טבעונים וטבעוניות בצה"ל' שהמטה מפעיל. בקבוצה יש כ-400 חיילים שרובם בשירות חובה, והיא מספקת מקום להתייעץ, להכיר וסתם לדבר. בנוסף, ניתן לפנות למטה, והם יוכלו לחבר ביניכם לבין חיילים טבעונים אחרים בבסיס שלא הכרתם.

הרבה פעמים טבעונים חושבים שהם לבד, ובעצם הם לא. היה למשל "גדוד שבו כל חייל פנה בנפרד אלינו ולוויגן פרנדלי, ואמר 'אני טבעוני יחיד'. אז אני מסנן רק את הגדוד הזה, ואני רואה שמונה טבעונים שטוענים שהם לבד. הרבה פעמים צריך את המאטצ'ינג הזה, ואנחנו יכולים לעזור בזה. בכל מקרה לפנות, ואנחנו יכולים במצב כזה לחבר. אבל זו תלונה לא מאוד נפוצה".

יש משהו שחשוב לך להוסיף?
"העשייה שלנו מאוד מגוונת, היא לא מסתכמת רק בנושא של מענה טבעוני. אנחנו עוזרים לחיילים להציל בעלי חיים בשגרה ומטפלים במקרים בהם פוגעים בבעלי חיים בשטחי הצבא. אנחנו פועלים גם בסוגיות סביבתיות, כמו הפחתת השימוש בחד פעמי והפחתת בשר".

"אפשר לפנות וצריך לפנות אלינו בכל דבר. אם יש שאלות, לא להתבייש. יש תופעה שחיילים לא פונים, מתביישים. אנחנו יודעים ש-500 הפניות שאנחנו מקבלים בשנה זה כאין וכאפס לעומת מה שבפועל קיים. תפנו, תעלו את הדברים בפנינו, אל תתביישו. אם יש בעיות, אנחנו כאן. לא להרים ידיים, כל דבר אפשר לפתור", הוא מסכם.

ליצירת קשר עם המטה:
במייל veganism.idf@gmail.com, בוואטסאפ 053-5556227, או בהודעה פרטית בפייסבוק או באינסטגרם.

  • כל המידע בפוסט זה הוא באדיבות המטה לקידום טבעונות בצה"ל

רוצה לדעת עוד ?

אפשר לשאול את התזונאית שלנו באתגר 22

כן, אני רוצה!
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך לקרוא